Arteroskleroz - arteriya devorlarining
zichlashuvi va elastikligining yoqolib ketishi , teshigining torayib
qolishi bilan ta`riflanadigan surunkali kasallik , organlarning qon
bilan ta`minlanishining buzilishiga olib keladi .
Sarimsoqli taomlar (Allilsat 20 tomchidan 3 narta ).Bosh piyoz
nastoykasi (Allilsat kuniga 20 tomchidan 3 maxal. 3-4 hafta davomida
iste`ml qilinadi )Dolana sharbati (asab sistemasini tinchlantiradi,
yurak mushaklariga darmon boladi , yurak qon tomirlari va miya
tomirlarida qon harakatini yaxshilaydi , uyquni oromli qiladi ) KAram
sahrbati . Qovoqli taomlar .Togolcha. Xojagat mevalari . Makkajoxori
moyi ( slatlarga qoshilgan holda iste1mol qilinadi, u xolestirin
miqdorini kamaytiradi.
Artrit Bogimlarning yalliglanish kasalligi , turli yuqumli
kasalliklar , bogimlarning shikastlanishi , xronik kasalliklar- murtak
bezlari , orta quloq, burun boshliqlarining yalliglanishi , bepand,
kasallangan tishlar natijasida sodir boladi
Qayin sharbati (Berezoviy sok )iste`mol qilinadi. Seldir sharbati
ichiladi . Qoragat barglari , brusnika barglari hamda namatak
mevalaridan teng miqdorda ollib damlama korinishida ichiladi .
Petrushka ildizlari asosida damlama tayyorlanib isiq holiday kuniga 125
ml dan ichiladi . Artritning oldini olish uchun oz vaqtida yuqumli
kaslliklarni davolatish , organizmni chiniqtirish lozim , sovuqdan
ehtiyot bolish kerak .
Anemiya- Hajm birligida qon ertratsitlarida va gemoglabin kamayishi
bilan ta`riflangan holat kamqonlik Anemiya qon aylanish jarayoning
buzilishi favqullatoda yoki surunkasiga qon yoqotish qizil qon
tanachalarining koplab parchalanishi , komikning oz faoliyatini
bajara olmay qolishi . Organizmda temir va b12 vitamining
yetishmasligidan kelib chiqishi mumkin.
Gazandot sharbati (oz tarkida temir saqlaydi)ISmaloq sharbati ,
kokatli chuchvara (folot kislotasi , temir saqlaydi)tut ,
behi,olma,uzum,nodom(qand bilan)lavlagi ildiz mevasi , sabzi ildiz
mevasi , petrushka , qovun , yorongoq magzi . Koknoxat(urugi taom
iste`mol qilinadi)KArtoshka , qovoq , piyoz , sarimsoq , shivid,
marjumak doni , qulupnay , oqboshkaram , baqlajon , chirqanoq mevalari.
Dolana , orik , turshak bargi olcha , nok , limon ,portahol,
makkajoxori .
Gipoteniya - (arterial qon bosimining pasayishi) Arterial gpotenziya ,odtta
o`tkir va surunkali yuqumli kaslliklar va boshqa og`ir
kaslliklar,zaxarlanish ovqatlanish tartibining buzilishi,vitaminlarning
yetishmasligi va boshqa asoratli omillarning ta`sirida paydo bo`ldigan
arterial tonus nuqsoni.
Semizo`t(salat sho`rva,sirkalangan holda istemol etiladi)boymodoron
Sharbati.qora choy,Novvot,mag`iz,yong`oq.jenshen nastoikasi (20
tomchidan 3maxal) xitoy limoning nastoikasi.Vitamin saqlovchi ko`katlar.
Ishtaha ochuvchi ne`matlar
Sachratqi ildizi(qaynatma) boymodoroq o`ti (damlama)ermon o`ti (damlama)
sebarga o`ti(Damlama) sarimsoq piyozboshi.Turp sharbati,er qalampir
ildizi.O`tkir qalampir.Zira urig`i .bodom mag`zi va yog`i qoraqat behi
sharbatining asal bilan omiqtasi,olcha.anor.xo`jag`at va prmanchak
mevalari.Serdel ildizim\ning sarxil lsharbati,olxo`ri,sabzi sharbati(bolalar
uchi\un) pomidor sharbati.Jambil,rayxon,shivit.
Uyqusizlik
Qulmoq g`uddalari (damlama tayyorlab ichiladi) suli doni(sutli qaym\natma)
limon o`t damlamasi.
Tinchlantiruvchi
Olcha damlamsi,qovun,xojag`at mevasi damlasi serdel(ildizi sharbati)
tog`rayxon o`ti(damlama)ermon o`ti(damlama)
Ziddizaharlar (zaharlanganda yordam beruvchi ne`matlar)
Qoraqand mevalari, nok,andiz,zanjabil,piyoz,dolchin,
limon,limonot,momaqaymoq.Jag-jag , moychechak guli damlamasi, shivit,
jambil, sarimsoq, sut, qatiq , asal, sariyog, baliq, achchiq qora choy(is
urganida), qora qahva, teriga hardali qogoz qoyiladi .
Gripp, tumov-rint (haroratni tushuruvchi , terlatuvchi ,
ogriqsizlantiruvchi omillar)
Xojagat va parmanchak mevalari iste`mol qilinadi, murabbo sifatida
foydalaniladi.Otkir yalpiz barglaridan tayyorlangan damlama. Petrushka(oti
va ildizidan tayyorlangan taomlar )Arpabodiyon uruglari damlamasi ,jambil
barglari damlamasi, qovun , turp , qizilcha lavlagisining sharbati .
Na`mmatak mevalari damlamasi .Togolcha murabbo , qulupnay,yer tuti
murabbosi .
Ot haydovchilar
Yalpiz barglari(qaynatma holiday)makkajoxori popugidan tayyorlangan
damlama. Momoqaymoq (burgak barglari)Na`matak mevalari(damlama
korinishida ichiladi)kashnich urugi(damlama).Shivit urugI kukuni,
momoqaymoq ildizi (damlama)
Yigma choy tayyorlanadi:limonot 30 g , yalpiz bargi 30 g , moychechak
gullari 30 g olib aralashtiriladi va damlama sifatida bir stakanni 3
bolib ichiladi
OShqovoqli taomlar , sok va qovoqdan tayorlangan botqa . Nordon
boshkaram sharbati (rassol)yoki karam sharbatidan yarim stakandan kuniga
2-3 marta ovqatdan oldin iliq holda ichiladi. Qoraqand mevalaridan
tayyorlanadigan damlama. Yertutning sarhil sharbatidan nohorga 4-6
qoshiq ichiladi. Na`matak asosli Xolosaspreparati.
Gemorroy- bavosil , togri ichak va orqa chiqaruv yol venalarining
kengayishi . Surunkali qabziyat , uzoq muddat otirib ishlash ,
venalarning osma yoki homilali bachadon bilan bosilishi oqibatida
toggri ichak va kichik chanoq venalarida qon dimlanishi asoratidan
yuzaga keladi .
Uzum, qovun, olma, milash mevalari . Yantoq qaynatmasi (ildizi)Seldir (ildizi
sharbati)Qariqiz(ildiz damalamasi )Orik , turshak , bargak , qovoq,
sabzi sharbati . Karam sharbati yoki nordon suvi . Zaytun mevalari .Yetilib
pishgan parmanchak , xojagat mevalari.Shivit uruglari(damlama)Qoraqand
mevalarining sharbati
Radikulit Belangi , orqa miyaning nerv shahobchalari va ulardan
ketadigan nerv tolalari kasalligi . Aksariyat , umurtqa pogonasi
kasalligi(osteoxondroz)sabab boladi. Bunda amortizatsiya vazifasini
otaydigan umurtqalar orasida plastinka qayishqoqliginiyoqotib,
mortlashib qoladi . Plastinka-diski ozgargan umurtqalarning birikkan
joyida tuz yigilib , suyak osishi kuzatiladi. Osib chiqqan suyak
osiqchalari umurtqa orasidan otadigan nerv tolalarini qisishi
oqibatida ogriq paydo oladi . Kasallik jarohatlar , sovuq qotish ,
organizm ichdan zaharlanishda , yuqumli kasalliklar asoratidan paydo
bolishi mumkin
Iste`mol etuvchi oziq-ovqat mahsulotlari tarkibida oqsil kamaytiriladi ,
qahva ,ziravorlar iste`mol etilmaydi. Sabzovotlar hamda oshkoklardan
koproq iste`mol qilish tavsiya etiladi . Bel qismiga xardali qogozlar
qoyiladi . Turp sharbati bilan ogriq tutgan joylar surtiladi .
Yerqalampir(ildiz damlamasi yoki ildizini botqa holiga keltirib matoga
surtilgan holda ogriyotgan joyga bosiladi . )
Revmatizm- bod , biriktiruvchi toqimaning atroflicha tarqalgan
yalliglanishi bilan kuzatiladigan kasallik , bunda asosan , yurak,
bogimlar va boshqa organlar yalliglanishi . Angina bilan
xastalanganlar revmotizmga moyil boladilar
Sarsabil novdalaridan tayyorlangan taomlar . Qoragat barglari hamda
yosh novdalaridan qaynatma tayorlab ichiladi . Yerqalampir ildizi(qirindi
botqasi ogrigan joyga bosiladi)Loviyadan qaynatma tayyorlab ogiz
boshligI gargara qilinadi
Shamollash
Anor, parmanchak, xojagat, olcha murabbosi choy holida . Shotut
mevalari chilonjiyda bilan iste`mol qilinadi. Na`matak mevalari
damlamasi . Asl asal , anjir , anzur .
Koz nurini tiklovchi ne`matlar
100 g aroqqa 40 g sarimsoqning(butun sarimsoqni tozalab bolaklarga
bolib)tozalangan piyozboshi botqa holiga keltirib solinadi ,
aralshmaning mazasini yaxshilash maqsadida yalpiz sharbati qoshilib 1
hafta davomida qoyib qoyiladi . 1 haftadan song nastoykadan kuniga 4
mahal 15 tomchidan ovqatlanishdan oldin iste`mol qilinadi .
Siydik yolidagi tosh kasalliklari
Nok sharbati , turp sharbati . Qoragat barglari qaynatmasi . Na`matak
mevalari damlamasi
Otdagi tosh kasalligi
Oshqovoq va undan tayyorlanadigan taomlar. Sok bilan qovoqdan
tayorlangan botqa (ichak faoliyatini uygunlashtiradi, siydik
ajralishini kuchaytiradi hamda organizmdan tuzlarni chiqib ketishiga
yordam beradi) KAram sharbati, qoraqand mevalari na`matak mevasidan
damlama
Sochni mustahkamlaydigan ne`matlar
Qaiqiz ildizi (moyli surtma , qaynatma sifatida tashqi muolaja, qariqiz
moyi- Repeynoye maslo)Oqqaldirmoq bargi va gazanda otdan teng
miqdorda olib , qaynatma tayorlab bosh yuviladi . Qulmoq guddalaridan
tayyorlangan qaynatma bilan bosh yuviladi . Kanakunjut moyi(soch
ildiziga surtiladi)Qatiq , gazanda ot qaynatmasi (soch yuviladi)Otkir
qalampirning spirtli nastoykasi(sochga surtiladi)Andiz ildizidan
tayyorlangan qaynatma (soch chayiladi ) Xina
Qandli diabet- endokrin bezlarida jiddiy ozgarishlar oqibatida kelib
chiqadigan xastalik bolib , organizmda meda osti bezi ishlab
chiqaradigan insulin gormoni yetishmasligi tufayli moddalar almashinuvi
izdan chiqqan boladi
Suli(3 stakan suvga 100 g suli doni solinib , 1 soat qaynatiladi,
songra 7 soat damlab qoyilib , sharbatidan kuniga 4 mahal ichiladi)Bosh
karam sharbati . Bodom ,xojagat, qizil osimligining mevalari . Nok ,
dafna barglari(3 stakan qaynoq suvga 10 dona dafna barglarisolinadi-da 1
soat damlab qoyiladi. Damlamadan yarim stakan 3 marta iste`mol qilinadi
Loviya qozoqlari (avgust oyida loviya qozoqlaridanajratib olinadi)100
g qozoq ustiga 1 l suv solib , to yarim hajmi qolgunicha qaynatiladi.
Sharbatidan kuniga yarim stakan 3-4 marta , ovqatlanishdan yarim soat
oldim iste`mol qilinadi)Jenshen nastoykasi(tomchi holiday)Levzey
ekstrakti(tomchi holida)
(kasallikning otkir formasida ogizdagi streptokaklardan xoli qiladi).